علت لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالان ممکن است متفاوت باشد. تشخیص علت ابتلا به لکنت زبان، در درمان این مشکل بسیار کمک کننده است.زمانی که فردی در ادای کلمات و هجاها دچار مشکل باشد، به لکنت زبان مبتلا شده است. لکنت زبان ممکن است موقتی باشد و در کوتاه مدت رفع شود. اما اگر مشکل لکنت زبان ادامه دار باشد، باید به کلینیک گفتار درمانی مراجعه نمود تا برای رفع مشکل، اقدام مؤثر و بجا انجام شد.
در بهترین کلینیک گفتار درمانی در کرمان می توان مشکل لکنت زبان را به خوبی حل کرد. با رفع مشکل لکنت زبان بر اساس جدیدترین تکنیک ها می توان اعتماد و روحیه از دست رفته خود را بدست آورد.
علائم لکنت چیست؟
قبل از بررسی علت لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالان با علائم لکنت آشنا می شویم. مهمترین علل لکنت شامل موارد زیر می باشد:
- به چالش افتادن برای آغاز کلمه یا عبارات و یا جملات
- تکرار مکرر صدا، کلمه و آواها
- مکث کوتاه برای هجا یا کلمات خاص
- نگرانی و استرس در زمان صحبت کردن
- طولانی شدن یک حرف یا صدا در یک واژه
- افزودن واژه ای مثل اوم در زمان بیان کلمات
- تنش بیش از اندازه و حرکت صورت و اندام بالایی برای درک کلمه
- دچار چالش شدن در برقراری ارتباط
- چشمک زدن های مکرر و تند
- به لرزه افتادن لب ها و فک
- تیک صورت
- بستن مچ ها
- و …
سن ابتلا به مشکل لکنت
علت لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالان باید به خوبی مشخص شود تا برای رفع مشکل بتوان از بهترین راهکارها استفاده نمود. لکنت زبان از کودکی آغاز شده و ممکن است تا بزرگسالی ادامه دار باشد و یا اینکه در کودکی، مهار و درمان شود. درمان لکنت زبان در کرمان با استفاده از روش های مؤثر و نتیجه بخشی صورت می گیرد.
با توجه به تحقیقات صورت گرفته از هر صد نفر که دوران کودکی و نوجوانی را پشت سر گذاشته اند، یک نفر دچار مشکل لکنت است. احتمال شیوع مشکل لکنت زبان در آقایان چندین برابر بیشتر از بانوان می باشد. مشکلات لکنت زبان در بزرگسالی با تست هایی تشخیص داده می شود که در این تست ها شدت اختلال و اثر آن بر توانایی شخص در برقراری ارتباط و … مشخص می شود.
مهمترین علت لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالان چیست؟
لکنت زبان در کودکی ممکن است به دلیل تشکیل نشدن مسیرهای عصبی مغز باشد که با بزرگ شدن کودک در اغلب مواقع رفع خواهد شد. ولی این مشکل برای بزرگسالان بسیار زیاد رخ می دهد که در این حالت، بیان می کنند که فرد به لکنت اکتسابی یا دیررس دچار شده است. این لکنت ممکن است به دنبال سکته های مغزی بوجود بیاید. ضربه به سر و مشکلات عاطفی ممکن است موجب لکنت زبان ناگهانی در افراد شود.
وارد شدن فشارهای عصبی، پایین بودن میزان اعتماد به نفس، کم رو بودن افراد، تمرکز نداشتن و توانایی نداشتن در ارتباط گرفتن با دیگران و … موجب لکنت زبان ناگهانی می شود. بنابراین علت لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالان بسیار متعدد است. ممکن است خود فرد متوجه شود که در اثر چه عاملی به این مشکل دچار شده است.
مطالعات و شواهد بیانگر این است که افراد بالغی که دچار حالت هایی مانند عصبانیت، خجالت کشیدن، پرخاشگری، احساسی شدن و … می شوند، بیشتر در معرض ابتلا به لکنت قرار دارند. این مسئله موجب می شود که فرد اعتماد به نفس خود را از دست بدهد و حتی خود را دوست نداشته باشد.
درمان لکنت زبان در بزرگسالی
با توجه به علت لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالان می توان برنامه مناسبی برای درمان تنظیم نمود. برای درمان باید از تکنیک های مناسبی بهره گرفت. بعضی از تکنیک های درمانی بر پایه کنترل و نظارت بر سرعت گفتار می باشند و بعضی دیگر بر پایه اصلاح گرفتگی زبان هستند.
در روش کنترل سرعت گفتار بایستی از جملات کوتاه بهره گرفت تا فرد با سرعت پایین، جملات را بیان نماید. هر اندازه که سرعت کلام کمتر باشد، فرد برای بیان کردن کلمات و جملات آسان تر خواهد بود. در این تکنیک، حروف صدادار به صورت کشیده گفته می شود تا شخص بدون هیچ وقفه ای صحبت کند.
در این روش، تنفس فرد مهار می شود و با تنظیم تنفس، وضعیت گفتاری فرد به صورت چشمگیری بهبود پیدا می کند. در تکنیک اصلاح گرفتگی زبان، تلاش می شود که گفتار و بیان فرد بهبود پیدا کند و با کم کردن میزان حالت های روحی نامطلوب فرد، درمان در یک پروسه چهار مرحله ای شامل تشخیص، حذف حساسیت ها، اصلاح و تثبیت انجام شود.
بررسی مراحل درمانی لکنت با توجه به علت لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالان
- نخست باید لکنت زبان فرد را بررسی نمود و به یک اطلاعاتی از شخصیت فرد دست پیدا کرد.
- سپس باید واکاوی شکل رویارویی فرد با لکنت زبان خود، محیط پیرامون، نزدیکان و … صورت بگیرد.
- در مرحله بعد لازم است که واکاوی آمد و شد، علاقمندی ها و اهداف، شخصیت، میزان جدیت و … انجام شود.
این مراحل با این هدف انجام می شوند که به دو المان مهم دست پیدا کنیم که المان اول، تجربه و ارتباط فردی با اعضای هم تیمی خود برای درمان است و المان دوم، تصمیم گیری دسته جمعی و تخصصی نسبت به واجد شرایط بودن فرد برای درمان می باشد.
مهمترین عوامل ایجاد لکنت ناگهانی در بزرگسالان
با مهمترین علت لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالان آشنا شدیم. عوامل کلی در ابتلای بزرگسالان به لکنت، شامل موارد زیر است:
لکنت نورولوژیک: این لکنت ممکن است در پی یک حادثه تروماتیک رخ دهد. از جمله این عوامل می توان به سکته مغزی اشاره نمود.
لکنت سایکولوژیک: اضطراب ناشی از دغدغه های مالی، شکست عشقی، تجربه بد عاطفی و … موجب ایجاد اختلالاتی در گفتار می شوند.
لکنت زبان از کودکی: برخی از لکنت زبان ها در کودکی ممکن است تا بزرگسالی ادامه پیدا کند.
لکنت فارماکوژنیک: علت لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالان ممکن است مصرف برخی از داروها مانند مهارکننده های بازجذب سروتونین انتخابی و مهارکننده های سه حلقه ای ضد افسردگی باشد.
همچنین عواملی مانند اضطراب، محیط و فشارهای اجتماعی، صدمات فیزیکی، اختلالات مغزی، ژنتیک و … موجب بروز این مشکل می شوند.