برای بررسی و تشخیص اختلالات حلق و حنجره، ابزار کوچکی به اسم آندوسکوپ یا لارنگوسکوپ به کار می رود. آندوسکوپی حلق و حنجره، تکنیک جدیدی برای رؤیت و ثبت حرکت تارهای صوتی است و جزئیات دقیقی از رفتارهای حرکتی در زمان آواسازی را در اختیار کارشناسان قرار می دهد.
سرعت بالای حرکت تارهای صوتی در این بازه زمانی سبب می شود که تماشای این حرکات با چشمان غیرمسلح امکان پذیر نباشد. ولی با استفاده از این تکنیک، تصویربرداری هوشمندانه ای صورت می گیرد و حرکات تارهای صوتی به صورت دقیق با تمامی جزئیات قابل دیدن می شود.
این تکنیک توسط ثبت عکس و فیلم رنگی از حنجره، داده های مهمی را در اختیار پزشکان قرار می دهد. آسیب شناسان گفتار و زبان با بهره گیری از اطلاعات حاصل از آندوسکوپی می توانند وضعیت حنجره و اختلالات صدا را به خوبی مشاهده کنند.
بیماری ها و مشکلات حنجره چه علائمی دارند؟
قبل از اینکه بررسی کنیم آندوسکوپی حلق و حنجره برای چه کسانی مناسب است ، با نشانه های مشکلات حنجره آشنا می شویم. اگر شاهد نشانه های اختلالات حلق و حنجره هستید، باید به بهترین مرکز آندوسکوپی حلق در کرمان و یا دیگر شهرها مراجعه کنید.
بارزترین نشانه بیماری های حنجره، گرفتگی و تغییر صدا می باشد. تغییر صدا در مواقعی به صورت کوتاه مدت بروز می کند و جای نگرانی وجود ندارد. ممکن است بیماری هایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا موجب گرفتگی صدا در بازه زمانی کوتاه شوند و پس از بهبود بیماری، مشکل گرفتگی صدا رفع شود. ولی در صورتیکه گرفتگی صدا بیشتر از دو هفته ادامه داشته باشد، نیاز است که به پزشک مراجعه شود. در ادامه توضیح می دهیم که آندوسکوپی حلق و حنجره برای چه کسانی مناسب است.
اما دیگر نشانه اختلالات حلق و حنجره، ناتوانی در بلیعدن غذا می باشد. افرادی که برای قورت دادن دچار مشکل هستند و باید لقمه های خود را بسیار محکم قورت دهند، نیاز به بررسی وضعیت حلق و حنجره خود دارند.
تنگی نفس، از دیگر نشانه اختلال حلق و حنجره می باشد که به دنبال آن فرد در زمان صحبت کردن یا غذا خوردن دچار تنگی نفس می شود. متأسفانه برخی از بیماران مبتلا به مشکلات حلق و حنجره، هیچ علامتی ندارند. در نتیجه از بیماری خود دیرتر آگاه می شوند.
آندوسکوپی حلق و حنجره برای چه کسانی مناسب است و برای چه کسانی مناسب نیست؟
تمامی افرادی که با نشانه های اختلال حلق و حنجره مواجه هستند و به مشکلات زیر دچار نیستند، می توانند آندوسکوپی حلق و حنجره را انجام دهند:
اختلالات پزشکی: اشخاصی که مشکلات پزشکی مانند نارسایی قلبی یا تنفسی دارند، نباید آندوسکوپی شوند.
حساسیت به بیهوشی: افراد زیادی به داروهای بیهوشی و سرکننده حساسیت دارند و این افراد نباید بدون مشورت با پزشک آندوسکوپی کنند.
اختلالات تنفسی: افرادی که انسداد ریوی دارند در زمان آندوسکوپی ممکن است دچار مشکل شوند. بنابراین این افراد بهتر است آندوسکوپی نکنند.
مشکلات جسمانی: در پاسخ به اینکه آندوسکوپی حلق و حنجره برای چه کسانی مناسب است ، باید عرض کنیم که آندوسکوپی برای افرادی که اختلالاتی در گلو، دهان و حلق و … دارند، نباید انجام شود.
ناراحتی های روانی: اشخاصی که دچار مشکلات مختلف روحی و روانی هستند، نباید آندوسکوپی کنند. زیرا ممکن است توان انجام این کار و همکاری با اپراتور را نداشته باشند.
توصیه می شود که افرادی که به مشکلات ذکر شده مبتلا هستند، به پزشک متخصص بیماری خاص خود مراجعه نموده و درباره انجام دادن یا انجام ندادن آندوسکوپی با وی مشورت کنند و در صورت صلاح دید پزشک خود و همچنین متخصص حلق و حنجره به انجام آندوسکوپی اقدام کنند.
آندوسکوپی چه فوایدی دارد؟
پس از آنکه متوجه شدیم آندوسکوپی حلق و حنجره برای چه کسانی مناسب است ، به بررسی فواید آندوسکوپی می پردازیم. علت تجویز آندوسکوپی توسط پزشکان این است که انجام آندوسکوپی با مزایای زیر همراه است:
تشخیص دقیق تر بیماری فرد: بدون آندوسکوپی نمی توان با قطعیت مشکل فرد را شناسایی کرد و نسخه مناسبی به وی تجویز کرد. آندوسکوپی دقیقاً وضعیت ساختارها، تغییرات و ناراحتی های مرتبط را نشان می دهد.
امکان رؤیت در تمامی زمان ها: با بهره گیری از دوربین مجهز به آندوسکوپ می توان در هر لحظه مستقیماً مشاهده کرد که وضعیت حلق و حنجره فرد چگونه است.
کاهش احتمال نیاز به جراحی: در پاسخ به اینکه آندوسکوپی حلق و حنجره برای چه کسانی مناسب است ، باید عرض کنیم که افرادی که نیاز به جراحی دارند تا مشکل حلق و حنجره شان رفع شود، ممکن است با آندوسکوپی از جراحی بی نیاز شوند.
درمان سریعتر و آسان تر: آندوسکوپی بدون هیچگونه پیچیدگی انجام می شود و در زمان بسیار کوتاهی، عملیات آندوسکوپی با موفقیت انجام می شود. با آندوسکوپی می توان مشکل فرد را سریعتر و آسانتر حل کرد.
کمترین عارضه: آندوسکوپی، تکنیکی غیرتهاجمی می باشد که کمترین عارضه را برای فرد ایجاد می کند و در اغلب مواقع، اصلاً عارضه ای ایجاد نمی کند. در موارد نادری، مشکلاتی مانند خونریزی، عفونت، تهوع، استفراغ و … برای برخی از افراد بوجود می آید.
زنگ خطر آندوسکوپی برای برخی از افراد
در توضیحات قبل درباره اینکه آندوسکوپی حلق و حنجره برای چه کسانی مناسب است و برای چه کسانی مناسب نیست، توضیحات لازم را بیان کردیم. اما علاوه بر موارد فوق، افراد مبتلا به بیماری های قلبی و افراد مبتلا به عفونت های حاد نباید آندوسکوپی کنند.
آندوسکوپی برای بانوان باردار ممنوع است. مگر آنکه پزشک تشخیص دهد که نیاز است فرد باردار به انجام آندوسکوپی اقدام کند. در چنین شرایطی باید احتیاط های لازم درنظر گرفته شود و سپس به آندوسکوپی فرد باردار اقدام شود.
همچنین اشخاصی که دچار خونریزی جدی و شدید هستند، نباید آندوسکوپی کنند. به طور مثال افرادی که با مشکل استفراغ خونی مواجه هستند، نباید آندوسکوپی کنند. زیرا وضعیت خونریزی آنها به احتمال زیاد وخیم تر خواهد شد. افرادی که دچار مشکلات حلق و حنجره هستند، حتماً باید با توجه به توضیحات ارائه شده درباره اینکه آندوسکوپی حلق و حنجره برای چه کسانی مناسب است و توصیه های پزشک خود، درباره انجام آندوسکوپی تصمیم گیری کنند و پس از انجام آندوسکوپی به رعایت توصیه های پزشک و مراقبت های لازم، توجه داشته باشند.