لکنت زبان ناگهانی در کودک 4 ساله باید پس از بررسی علت بروز لکنت زبان در کودک به روش های اصولی درمان شود.
لکنت زبان از بارزترین اختلالات گفتاری می باشد که اثر زیادی بر تعاملات اجتماعی و کیفیت زندگی افراد دارد. این اختلال با تکرار و کشیدگی صداها، هجاها و کلمات نمایان می شود. این مشکل نه تنها برای خود فرد چالش برانگیز و اذیت کننده است بلکه اطرافیان او را با مشکل مواجه می کند. لکنت زبان در کودکان بسیار شایع است. درصد زیادی از کودکانی که با مشکل لکنت زبان مواجه هستند، پس از مدتی بهبود پیدا می کنند. بهترین گفتار درمانی کرمان در رفع مشکل لکنت زبان کودکان بسیار حرفه ای عمل می کند و با تکنیک های خاص به درمان کودک می پردازند.
لکنت زبان در کودکان چهار ساله چگونه است؟
لکنت زبان ناگهانی در کودک 4 ساله قابل درمان است. لکنت زبان، یک اختلال گفتاری می باشد که موجب محدودیت برای صحبت کردن می شود و فرد را از نظر اجتماعی منزوی می کند. لکنت زبان به طور کلی در چندین نوع شامل لکنت زبان تکاملی، لکنت زبان نوروژنیک، لکنت زبان روانشناختی، لکنت تونیک، لکنت کلونیک و … وجود دارند که فقط برخی از این لکنت ها در کودکان ایجاد می شود.
تحقیقات بیانگر این است که لکنت زبان ممکن است در بعضی از خانواده ها شایع تر باشد که این مسئله بیانگر تأثیرگذاری عوامل ژنتیکی در بروز این اختلال می باشد. بعضی از کودکان مبتلا به لکنت زبان دارای سابقه خانوادگی لکنت زبان هستند که این مسئله بیانگر وجود عوامل وراثتی است. کودکی که به لکنت زبان دچار شده است، ممکن است کلمات را با وقفه و بخش بخش تلفظ کند و یا اینکه برخی از حروف را کشیده و برخی از صداها و هجاها را چندین بار تکرار کنند.
با دیدن لکنت کودک 4 ساله ام چکار کنم؟
اولین مسئله ای که والدین در زمان وقوع لکنت زبان ناگهانی در کودک 4 ساله به آن فکر می کنند این است که چه کنند و چرا کودک آنها با این مشکل روبرو شده است. والدین توجه داشته باشند در زمان مواجهه با مشکل لکنت زبان کودک، اقدامات زیر را انجام دهند:
- نخست سعی کنید معلومات خود در این زمینه را افزایش دهید.
- سپس باید اوضاع را مدیریت کنید. استرس و اضطراب را کنار بگذارید و به کودک آرامش دهید.
- سپس باید اقداماتی انجام دهید که سبب کاهش شدت لکنت زبان شود و از بدتر شدن لکنت زبان جلوگیری کنید. با کودک به گونه ای رفتار کنید که انگار مشکلی رخ نداده است. با کودک به گونه ای رفتار نکنید که انگار شرایط تغییر کرده است و حس ترحم و دلسوزی از خود نشان ندهید.
- از تکمیل کردن گفته های کودک خودداری کنید. برای درمان لکنت زبان ناگهانی در کودک 4 ساله حتماً باید به این نکته توجه داشته باشید.
- به یک کلینیک گفتار درمانی معتبر و حرفه ای مانند کلینیک پیام کرمان مراجعه کنید. گفتار درمانی کرمان به خوبی تشخیص می دهد که بهترین راهکار برای درمان لکنت زبان کودک چیست.
نشانه های لکنت در کودکان چهار ساله
لکنت زبان برای کودک چهار ساله اذیت کننده است و کودک در صورت درک مشکل خود، برای صحبت کردن خجالت می کشد. کودک 4 ساله ای که به مشکل لکنت مواجه است، با یکی از علائم زیر مواجه است:
- کش دادن برخی از حروف به طور مثال کودک می گوید گ گ گ گلابی می خخخخوام
- بعضی از کلمات، هجاها و عبارات را مدام تکرار می کند.
- برای برخی از هجاها، صدها تولید می شوند.
- صدایی نامربوط مثل برخی از حروف را جایگزین صداهای اصلی می کند.
لکنت زبان شاید چندین هفته تا چندین ماه به طول بیانجامد. اگر مشکل لکنت زبان کودک به صورت ناگهانی رخ دهد و بیش از چندین روز به طول نیانجامد، جای نگرانی وجود ندارد. اما اگر مشکل لکنت زبان بیش از چندین روز به طول بیانجامد باید به مراکز گفتار درمانی مراجعه کرد.
توجه داشته باشید که اگر برای درمان لکنت زبان ناگهانی در کودک 4 ساله به موقع مراجعه نکنید ممکن است کودک در مهارت های ارتباطی خود دچار مشکل شود و با توجه به اینکه کودک 4 ساله در نزدیکی سن یادگیری است و باید به مهد کودک برود، باید درمان را سریعتر انجام داد تا کودک در یادگیری مهارت های خود دچار مشکل نشود.
فاکتورهای تشدیدکننده احتمال بروز لکنت زبان در میان کودکان 4 ساله
وجود سابقه خانوادگی: بعضی از خانواده ها دارای ژن های خاص هستند که سبب می شوند کودک به مشکل لکنت زبان دچار شود.
دوره زمانی بروز لکنت: اگر کودک در سن بالای 4 سال به مشکل لکنت دچار شود و مشکل وی موقتی نباشد، مشکل کودک سخت تر حل می شود.
تفاوت های جنسیتی: پسران 4 ساله بیشتر از دختران 4 ساله به مشکل لکنت دچار می شوند.
طول مدت درگیر بودن با لکنت: اگر علائم لکنت قبلاً در کودک وجود نداشته است و به تازگی این مشکل در کودک ایجاد شده است و مشکل پس از چندین هفته ادامه داشت، درمان تخصصی تر می شود.
بهترین روش برای درمان لکنت زبان ناگهانی در کودک 4 ساله
برنامه های مختلفی برای درمان لکنت زبان کودک به کار می روند. هر برنامه درمانی دارای اصولی و قواعد خاصی است که بعد از یک ارزیابی دقیق از وضعیت کودک می توان برنامه را متناسب با وضعیت کودک تنظیم نمود. احتمال درمان موفقیت آمیز کودک چهار ساله بسیار زیاد است. لذا نگرانی درباره درمان کودک خود نداشته باشید.
نخستین درمانی که برای لکنت کودک چهار ساله به کار می رود، مداخله غیرمستقیم با والدین می باشد. برای لکنت رشدی باید یک مدل غیر مستقیم را چک نمود که در آن به والدین یاد داده می شود که گفتار آهسته را مدل کنند.
این رویکرد درمان لکنت زبان ناگهانی در کودک 4 ساله اصلاً بدین صورت نیست که والدین به کودک بگوید آهسته حرف بزند. مدل سازی نرخ آرام تر در گفتار خود خالی از اشکال می باشد. ولی در صورتیکه به کودک خردسال گفته شود آرام تر حرف بزن، به قلمرو تیره ای وارد می شود. زیرا کودک ممکن است از لحاظ شناختی فاقد آمادگی لازم باشد. بنابراین باید این رویکرد درمانی به درستی پیاده سازی شود.