درمان لکنت زبان در کودکان 3 ساله با روش هایی انجام می شود که برای کودک جذابیت داشته باشد و کودک در طول دوره درمان اذیت نشود.
اختلال در گفتار به صورت وقفه یا گیر، تکرار کلمه یا قسمتی از کلمه یا کشیده شدن زیاد تولید بعضی از اصوات می باشد. اگر این نشانه ها کم باشد و همیشه در کلام و بیان شما وجود نداشته باشد، مشکلی وجود ندارد و نیاز به بررسی و درمان ندارد. اگر شدت این اختلالات زیاد باشد، دیگر نمی توان این مشکل را طبیعی و موقتی دانست و باید برای رفع مشکل دست به کار شد.
تعریف ساده ای که می توان از لکنت زبان ارائه داد این است که لکنت زبان، اختلال در معمولی سخن گفتن می باشد که این اختلالات ممکن است به صورت تکرار یا کشیدن حروف اول، بیان پرفشار قسمت اول کلمه، توقف کامل کلمه و حذف تلفظ صدا باشد.
لکنت در کودک سه ساله
درمان لکنت زبان در کودکان 3 ساله باید تحت نظر گفتاردرمانگران حرفه ای مانند گفتار درمانگران کلینیک پیام کرمان انجام شود. مرکز گفتار درمانی کرمان بر اساس تکنیک های نوین و مؤثر به درمان مشکلات گفتاری کودکان می پردازد.
لکنت زبان در کودک سه ساله، غیر عادی نیست و این مشکل ممکن است با گذشت زمان برطرف شود. زیرا کودک سه ساله به تازگی یاد گرفته است که صداها و کلمات را در کنار هم بچیند و منظور خود را بیان کند. کودکان در این سنین، حرف های زیادی برای گفتن دارند که در مواقعی ناتوان از بیان آنها هستند. کودک سه ساله ای که لکنت دارد کمی در صحبت کردن مضطرب است و گاهی برای صحبت کردن اعتماد به نفس ندارد.
تحقیقات بیانگر این است که هر چقدر کودک سریعتر وارد پروسه درمان شود، احتمال بهبودی آن بیشتر است. با پرداختن به لکنت زبان در سن سه سالگی و درمان آن می توان اثرات مثبتی بر رشد کلی کودک و مهارت ارتباطی آینده ایجاد نمود.
آیا کودک سه ساله من لکنت دارد؟
آیا درمان لکنت زبان در کودکان 3 ساله برای همه کودکانی که دچار مشکل لکنت هستند، نیاز است؟ والدین باید به نشانه های لکنت زبان توجه داشته باشند و کودک خود را از نظر وجود یا عدم وجود این نشانه ها بررسی کنند. کودک دارای لکنت زبان، قادر نیست هجاها را به درستی ادا کند و در خواندن هجاهای شبیه به هم با مشکل روبرو است. شواهد نشان می دهد که کودکان معمولاً در ادای حروف س، ک، گ و ت با مشکل روبرو هستند.
نشانه های لکنت زبان در کودک شامل تکرار جملات، تکرار کلمات، کشیده گویی، مکث در بیان حروف و صداها، اختلال در برقراری ارتباط و گوشه گیری به دلیل بی میلی به صحبت کردن است. ممکن است این مشکلات در یک کودک سه ساله تا مدتی طبیعی باشد اما اگر با گذشت زمان، هیچ بهبودی در این مشکلات کودک سه ساله حاصل نشد باید به بهترین گفتار درمانی کرمان یا دیگر شهرها مراجعه نمود تا گفتار درمانگر حرفه ای به بررسی کودک بپردازد. ممکن است گفتار درمانگر تشخیص دهد که لکنت کودک سه ساله طبیعی است و خود به خود حل می شود و شاید تشخیص دهد که مشکل لکنت زبان در کودک نیاز به درمان دارد.
روش های درمان لکنت زبان در کودکان 3 ساله
والدین باید کودک خود را نزد گفتار درمانگر ببرند. اگر گفتار درمانگر تشخیص دهد کودک نیاز به درمان دارد، از روش های مناسب مانند روش های زیر برای درمان کودک استفاده می کند:
اجرای برنامه لید کامب
برنامه لید کامب، یک درمان رفتارگرایانه می باشد و بر نمایش بازخورد و تشویق والدین یا پرستار کودک در راستای روانی گفتار وی متمرکز می باشد. این برنامه درمانی به مشارکت فعال والدین در جلسات گفتار درمانی احتیاج دارد. تمریناتی که گفتار درمانگر ارائه می دهد باید در خانه انجام شود و والدین باید در کنار کودک حضور داشته باشند تا درمان به خوبی انجام شود.
اجرای روش درمان تعاملی والد – کودک
یکی از روش های درمان لکنت زبان در کودکان 3 ساله ، درمان تعاملی والد – کودک پالین (PCIT) می باشد که بر تعامل میان والدین و کودک مبتلا به لکنت زبان متمرکز است و هدف آن کم کردن میزان اضطراب کودک و افزایش اعتماد به نفس در برقراری ارتباط می باشد.
این درمان بر شکل گیری یک محیط حمایتگر برای تمرینات روانی گفتار کودک متمرکز می باشد. متخصص در جلسات درمان تعاملی والد – کودک به نظارت بر بازی و یا تعامل کودک و والد می پردازد و چنانچه نیاز باشد درباره چگونگی عکس العمل والدین به رفتار کودک و رشد گفتاری وی، توضیحات لازم را بیان می کند.
اصول کلی برای درمان لکنت زبان در کودکان 3 ساله
علاوه بر روش های درمانی قبلی نیاز است که به برخی از اصول برای درمان لکنت کودک توجه شود. این اصول در کنار هر یک از تکنیک های درمانی باید اجرایی شود. آهسته صحبت کردن با کودک سه ساله بسیار مهم است و به کودک کمک می کند بهتر صحبت کند.
مکث و جمله بندی، اهمیت زیادی دارد. با مکث و جمله بندی به کودک خود می آموزید که تنفس خود را تنظیم کند و روان صحبت کند. اصلاح الگوی رفتار با کودک، باید مورد توجه والدین قرار بگیرد. ایجاد محیطی آرام و حمایت کننده موجب کاهش سطح استرس و اضطراب کودک می شود. والدین باید بدانند که روش درمانی برای هر کودک سه ساله ممکن است متفاوت از کودک سه ساله دیگر باشد. لذا کودک حتماً باید از سوی گفتار درمانگر و متخصص معاینه شود تا یک درمان اختصاصی و متناسب با وضعیت کودک سه ساله برای وی درنظر گرفته شود.
نقش گفتار درمانگر در بهبودی مشکل لکنت زبان کودک سه ساله
درمان لکنت زبان در کودکان 3 ساله باید از سوی گفتار درمانگر مجرب و حرفه ای انجام شود. گفتار درمانگر، یک معاینه جامع از کودک سه ساله می کند تا شدت و ماهیت لکنت زبان را تشخیص دهد و یک برنامه درمانی فردی با توجه به نیازها و شرایط خاص کودک سه ساله تنظیم کند. گفتار درمانگران، عمدتاً یار و یاور والدین کودک در طول مسیر درمان کودک هستند و تمامی راهنمایی های لازم را به آنها ارائه می دهند. با توجه به این مسئله باید به بهترین گفتار درمانگران متخصص در این حوزه مراجعه نمود.