تأثیر تقلید در یادگیری گفتار کودکان غیر قابل انکار است و حتماً با تکنیک های نوین در این زمینه می توان به بهبود گفتار کودکان، کمک زیادی کرد.
کودکان زیادی با مشکلات گفتاری مواجه هستند و برای رفع مشکلات گفتاری خود به گفتار درمانی مراجعه می کنند. تکنیک های گفتاری، پیشرفت زیادی نموده اند و احتمال نتیجه بخشی این تکنیک ها افزایش پیدا کرده است.
بهترین گفتار درمانی کرمان برای رفع هر یک از مشکلات گفتاری کودکان، راهکارهای خاصی دارند. هر یک از این راهکارها می توانند مشکلات گفتاری کودکان را برطرف کنند و دغدغه و نگرانی والدین آنها را برطرف کنند.
تقلید چیست؟
تأثیر تقلید در یادگیری گفتار کودکان موجب شده است که گفتار درمانگران به استفاده از تکنیک های تقلید توجه داشته باشند. تقلید در اصل، تکرار رفتار و کارهای دیگران می باشد. کودک از زمان تولید در حال یادگیری و آموزش است و الگوی یادگیری و آموزش خود را اطرافیان قرار می دهد. تقلید به صورت تکرار صداها، حرکات، رفتار و گفتار است.
چطور به کودکان تقلید کردن را آموزش دهیم؟
راهکارهای مختلفی برای آموزش مهارت تقلید به کودکان مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از راهکارهای آموزش تقلید، تقلید کردن توسط خودتان است. هر کاری که کودک انجام می دهد را بلافاصله انجام دهید. با این کار، توجه کودکان را جلب می کنید. در صورتیکه چندین بار به تکرار این کار بپردازید، کودک تقلید را از شما یاد می گیرد. حرکات مختلفی را می توانید برای تقلید از کودک انتخاب کنید. یک حرکت کودک را تقلید کنید و کمی زمان دهید که وی، این کار را تقلید کند. اگر کودک به تکرار حرکت اقدام نکرد، مجدداً حرکت خود را تکرار کنید.
بررسی تأثیر تقلید در یادگیری گفتار کودکان
تقلید به پیشرفت سیستم گفتاری کودک کمک زیادی می کند. کودک پیش از سه سالگی، ارتباط کلامی خود را به صورت تقلید و تکرار برقرار می کند. در نتیجه تمرکز بر روی این اقدام، تأثیر مطلوب بر روند پیشرفت سیستم گفتاری افراد دارد.
در گفتار درمان کرمان از تکنیک های جدیدی بر پایه تقلید استفاده می کنند تا مشکل گفتاری کودک را برطرف کنند. برخی از مزایا و امتیازاتی که تقلید برای کودکان دارد، شامل موارد زیر است:
- یادگیری مهارت های غیر کلامی
- تولید صدا و بهبود صداسازی
- تولید جملات و عبارات
- گسترش دایره واژگان
- برقراری ارتباط با سایرین
- ادای درست حروف و واژگان
تقلید کلامی، ابزاری برای یادگیری زبان
تقلید کلامی در واقع باز تولید صداها، کلمات و عبارات شنیده شده از محیط اطراف می باشد. این تقلید، پایه یادگیری زبان و پیشرفت مهارت های گفتاری می باشد. کودکان نخست با تقلید از صداهای ساده و کلمات دشوار، گنجینه واژگان خود را افزایش می دهند. تکرار کلمات در تعاملات روزمره، موجب درک بهتر معنای کلمات می شود.
تقلید پیوسته واژگان و جملات از محیط سبب می شود که کودکان تلفظ خود را با الگوهای شنیداری، مطابقت دهند. این کار برای کودکانی که با مشکل تأخیر کلامی روبرو هستند، بسیار سودمند می باشد. با تقلید از جملات پیچیده، کودکان کم کم سیستم دستوری زبان را درک می کنند و مهارت بهره گیری از آنها در صحبت کردن خود را به خوبی فرا می گیرند.
کاربرد تقلید در گفتار درمانی
تأثیر تقلید در یادگیری گفتار کودکان بر همگان ثابت شده است. بنابراین استفاده از این تکنیک یادگیری گفتار در مراکز گفتار درمانی مختلف رایج شده است. تقلید از بهترین ابزارهای اثرگذار در گفتار درمانی کودکانی می باشد که به تأخیرهای زبانی، اوتیسم یا اختلالات ارتباطی دچار هستند.
برخی از تکنیک های طراحی شده بر پایه تقلید شامل موارد زیر است:
مدل سازی و تکرار: طراحی الگوهای ساده کلامی و غیر کلامی به منظور تقلید از سوی کودک و ترغیب به تولید آنها توسط کودک
استفاده از بازی های تقلیدی: بازی هایی که دربردارنده تقلید حرکات، صداها و عبارات هستند به انگیزه دادن بیشتر به کودک و تشویق وی به یادگیری منجر می شود.
تقلید متقابل: در این تکنیک، متخصص گفتار درمانگر یا پدر و مادر وی نخست به تقلید رفتار کودک می پردازد تا یک پیوند عاطفی بوجود بیاید و پس از آن از کودک می خواهد که رفتار مشابهی را اجرا کند.
چندین نکته مهم درباره تأثیر تقلید در یادگیری گفتار کودکان
- ممکن است کودک به سبب داشتن اختلال خاص در برقراری ارتباط با اطراف خود دچار مشکل باشد. به محض تشخیص رفتار غیرعادی در کودک مانند سکوت بسیار زیاد و عدم برقراری تماس چشمی، باید این حالت ها با متخصص در میان گذاشته بشود.
- پیشرفت مهارت های گفتاری در هر کودک با کودک دیگر، متفاوت می باشد. بنابراین نباید کودکان را با یکدیگر مقایسه کنید. ممکن است یک کودک، صداهای تولیدی را سریعاً تقلید کند و کودک دیگری، این صداها را در ذهن خود ثبت نموده و پس از چندین بار به تکرار صداها بپردازد.
- برای مشاهده تأثیر تقلید در یادگیری گفتار کودکان باید صبور بود. کودک نباید برای انجام تمرینات طراحی شده از سوی گفتار درمانگر در معرض فشار باشد. ساعتی را برای انجام تمرینات درنظر بگیرید که کودک دارای بیشترین انرژی و سرزندگی است.
- برای آنکه شاهد عدم اختلال در مهارت گفتاری کودک خود باشید، از زمان تولد نوزاد خود به انجام تمرینات تقلید و صحبت کردن با نوزاد بپردازید.
- کتاب های مختلفی در زمینه پیشرفت مهارت گفتاری کودکان و چگونگی تقلید و تمرینات با آنها وجود دارند که نباید فرصت خواندن آنها را از دست دهید.
نکاتی برای کسب نتیجه زودهنگام از تکنیک های گفتار درمانی
بعد از اینکه به تأثیر تقلید در یادگیری گفتار کودکان پرداختیم و متوجه شدیم که این تکنیک ها تا چه اندازه کاربردی و مؤثر هستند، چندین توصیه برای شما داریم:
- اگر محیط سرشار از المان های زبانی و رفتارهای مثبت باشد، نتیجه بهتری از تمرینات بدست می آید.
- کودک باید مدام به تکرار تمرینات خود بپردازد و مهارت های کسب شده خود را بهبود دهد.
- سپاس گذاری از تلاش های کودک در تقلید موجب ایجاد انگیزه در وی برای ادامه یادگیری می شود.
- والدین در صورت عدم پیشرفت مهارت گفتاری کودک نباید رفتار بدی با کودک داشته باشند و این مسئله را بر زبان بیاورند. عدم پیشرفت کودک باید با گفتار درمانگر مطرح شود و سرزنش کودک، هیچ فایده ای را به همراه نخواهد داشت.