کمک به کودکان با لکنت زبان در بهبود سریعتر اختلالات گفتاری و کلامی آنها مؤثر می باشد. لذا اطرافیان باید به این مسئله توجه داشته باشند.
لکنت در کودکان دو تا پنج ساله کاملاً طبیعی می باشد و اصلاً به معنای اختلالات گفتاری و کلامی نمی باشد. اغلب لکنت زبان ها به تدریج با گذشت زمان و افزایش سن کودک، از بین می روند. اما اگر لکنت زبان ماندگار باشد باید به کلینیک های حرفه ای گفتار درمانی مانند پیام کرمان مراجعه کرد.
گرفتگی زبان چیست؟
والدین برای کمک به کودکان با لکنت زبان باید برنامه ریزی داشته باشند. گرفتگی زبان یا لکنت زبان، یک اختلال گفتاری می باشد که سالهاست کودکان و بزرگسالان در نقاط مختلف جهان را درگیر خود کرده است. در گفتار درمانی کرمان از تکنیک های جدیدی برای رفع اختلالات گرفتگی زبان استفاده می کنند.
لکنت، هنگامی ایجاد می شود که گفتار عادی با تکرار یا کشش صداها یا واژگان دچار توقف می شود و روانی لازم را ندارد. لکنت ممکن است از لحاظ فرکانس و شدت از خفیف تا شدید باشد. صحبت کردن در برابر جمع و یا صحبت کردن با تلفن سبب تشدید لکنت می شود. اما آواز خواندن و با آهنگ خواندن موجب کاهش گرفتگی زبان می شود. یک عامل اثرگذار در لکنت، استرس می باشد.
علت لکنت کودک نوپا
کمک به کودکان با لکنت زبان سبب می شود که پروسه درمانی آنها سریعتر طی شود و نتایج بهتری بدست بیاید. ذهن یک کودک نوپا، لبریز از صدا و همهمه سؤالات و شعرهای کودکانه می باشد. کودکان به آهستگی می آموزند که چطور افکار خود را به صدا تبدیل کنند و آنچه که در ذهن می پیوندند را به زبان بیاورند. اشتباهاتی که کودک نوپا در بیان کلمات و جملات دارد، طبیعی است و جای نگرانی وجود ندارد.
متوقف شدن روی کلمات که آن را ناروانی گفتار می نامند، با لکنت زبان واقعی متفاوت می باشد. لکنت زبان در تعداد کمی از کودکان رخ می دهد. در صورتیکه کودک شما دارای لکنت باشد، حتماً صدای اول کلمات را می کشد. به طور مثال ماشین را به صورت م- م- م- ماشین تلفظ می کند. کمک به کودکان با لکنت زبان باید اصولی انجام شود.
دقیقاً مشخص نیست که علت لکنت چیست. برخی از والدین گمان می کنند که لکنت کودکان مربوط به صدمات مغزی می باشد. برخی از کودکان در برقراری ارتباط کلامی مشکل دارند و وضوح ایده آل در زمان صحبت کردن را ندارند. لکنت زبان در برخی از خانواده ها ارثی است. مشکل لکنت در پسران بیشتر از دختران می باشد.
یک نکته ای که والدین درباره علت لکنت زبان باید به آن توجه داشته باشند این است که لکنت هیچ ارتباطی با ضریب هوشی ندارد. حتی لکنت زبان هیچ ربطی به سبک فرزندپروری ندارد. یک کودک ممکن است در اثر استرس ناشی از تغییر محل زندگی یا تغییر مهد کودک به لکنت زبان دچار شود. بهترین گفتار درمانی کرمان، به حل اصولی مشکلات گفتاری کودک شما می پردازد.
آیا کودک من به درمان نیاز دارد؟
قبل از بررسی راهکارهای کمک به کودکان با لکنت زبان به این مسئله می پردازیم که آیا اصلاً کودک شما به درمان نیاز دارد و یا اینکه با گذشت زمان، به تدریج مشکل لکنت زبان وی حل خواهد شد. واقعیت این است که پاسخ قطعی به این سؤال که آیا کودک شما به درمان نیاز دارد یا خیر را یک گفتار درمانگر می تواند ارائه دهد. بنابراین اگر کودک شما بالای 5 سال است و نشانه های لکنت را دارا می باشد، باید آن را به یک گفتار درمانگر نشان دهید تا وضعیت وی را به دقت بررسی کند و سپس تشخیص دهد که برای کودک، روش های درمانی را تجویز کند یا خیر. با کمک به کودکان با لکنت زبان می توان اعتماد به نفس کودکان را افزایش داد.
برخی از مشکلات زبانی و کلامی کودک که مشابه لکنت زبان هستند، نیازی به درمان ندارند و به تدریج، این مشکل برطرف می شود. یکی از این مشکلات ناروانی طبیعی گفتار است که برخی از کودکان به آن مبتلا هستند. گفتار درمانگر به خوبی تشخیص می دهد که مشکل گفتاری کودک به صورت لکنت است و یا به صورت ناروانی طبیعی است. اگر مشکل کودک دقیقاً لکنت زبان باشد، حتماً اقدامات لازم برای درمان کودک انجام می شود.
والدین کودک باید بدانند که نشانه های لکنت زبان شامل وقفه در تولید صدا یا هجا، تکرار برخی از صداها، مکث های غیر ارادی، وقفه در روند گفتار، کشیدن یک حرف صامت بی صدا یا مصوت، گیر کردن و انقباضات عضلانی لب، ترس از ادای کلمات، جایگزین نمودن اجباری واژه به جای واژه مشکل دار و … می باشند. اگر کودک شما دارای نشانه لکنت است، آن را به گفتار درمانگر نشان دهید.
راهکارهای کمک به کودکان با لکنت زبان
- سعی کنید علت بروز مشکل لکنت در کودک را متوجه شوید. برای این کار حتماً به متخصص گفتار درمانی مراجعه کنید.
- مقالات جدیدی که درباره لکنت زبان کودکان منتشر می شوند را مطالعه کنید.
- به کودک کمک کنید که ترس و خجالت را کنار بگذارد و حتی با وجود لکنت، صحبت کند.
- به کودک امیدواری دهید که مشکل لکنت وی به تدریج حل خواهد شد.
- زمانی که کودک صحبت می کند، تعجب نکنید.
- هرگز به صورت عیب جویانه با کودک درباره لکنت زبانش حرف نزنید.
- زمانی که کودک بهتر صحبت می کند و پیشرفتی در روند صحبت کردن وی وجود دارد، او را تشویق کنید.
- اگر کودک خشمگین و هیجان زده باشد، حتماً با لکنت بیشتری صحبت می کند. در این شرایط باید سعی کنید وی را آرام کنید.
- برای کمک به کودکان با لکنت زبان در زمانی که کودک با لکنت زیادی صحبت می کند، صبورانه با وی برخورد کنید. سعی کنید خود را کلافه نشان ندهید.
- هرگز اشتباهات وی را اصلاح نکنید و کلمات ناتمام وی را تمام نکنید.
- در طول روز، زمانی را برای صحبت کردن با کودک اختصاص دهید.
- از کودک بخواهید برای شما داستان بگوید.
- اگر کودک دچار شدت لکنت زبان می شود، به وی آرامش دهید و در اولین فرصت، وی را به گفتار درمانگر ببرید و وضعیت وی را به گفتار درمانگر اطلاع دهید.