گفتار درمانی برای کودکان با اختلال پردازش شنیداری بسیار سودمند است و به رفع اختلالات گفتاری ناشی از مشکل پردازش شنیداری آنها کمک می کند.
یک علت اینکه کودکان صحبت های شما را درک نمی کنند، ممکن است اختلال پردازش شنوایی باشد که به آن بد شنوایی می گویند. چالش های ایجاد شده در این اختلال، مرتبط با شنوایی نمی باشد. این افراد صداهایی که دیگران در زمان صحبت کردن ایجاد می کنند را می شنوند ولی در پردازش و بوجود آوردن حس اصوات در مغز دچار مشکل هستند. اختلال پردازش شنوایی، هیچ ارتباطی با هوش افراد ندارد.
پردازش شنوایی چیست؟
گفتار درمانی برای کودکان با اختلال پردازش شنیداری با روش های نوین در گفتار درمانی کرمان انجام می شود. پردازش مرکزی شنوایی، مکانیزم ها و پروسه هایی در دستگاه شنوایی است که عهده دار شکل گیری پدیده های رفتاری مانند جهت یابی، مکان یابی صوتی، تمایز شنیداری، بازشناسی الگوهای شنیداری، مهارت دریافت جنبه های زمانی محرک صوتی، شنوایی در حضور سیگنال اکوستیکی رقابتی، توانایی شنیدن در زمان کاهش حشو بیرونی و … می باشد.
اختلال پردازش شنوایی یا اختلال پردازش شنوایی مرکزی یک اختلال شنوایی می باشد که درک آن چه دیگران بیان می کنند را دشوار می کنند. این بیماری در کودکان بروز می کند ولی بزرگسالان شاید به علت ابتلا به بعضی از بیماری ها مانند صدمه به سر یا افزایش سن به این مشکل دچار می شوند.
افراد مبتلا به این اختلال با اینکه فاقد مشکل شنوایی هستند در درک گفتار ناتوان هستند. برخی از نشانه های این بیماری به صورت کم شنوایی می باشد. در صورتیکه هیچ درمانی برای این بیماری وجود نداشته باشد، شنوایی شناسان از درمان هایی برای مدیریت اختلالات شنوایی استفاده می کنند. گفتار درمانی برای کودکان با اختلال پردازش شنیداری باید به صورت تخصصی انجام شود.
آیا اختلال پردازش شنوایی رایج است؟
بهترین گفتاردرمانی کرمان با توجه به نوع اختلال گفتاری کودک، از راهکارهای اثربخش برای رفع مشکلات گفتاری کودک استفاده می کند. بررسی ها و شواهد بیانگر این است که پزشک متخصص در زمان تشخیص APD یا اختلال پردازش شنوایی از استانداردهای گوناگونی بهره می گیرند که به تخمین های وسیعی ختم می شوند. یک مطالعه پژوهشی نشان می دهد که از هر 1000 کودک حدوداً یک نفر به این اختلال دچار می شود. بررسی دیگری صورت گرفته است که نشان می دهد میان 23 تا 76 درصد از بزرگسالان 55 سال به بالا به این اختلال دچار هستند.
علت ایجاد اختلالات در پردازش شنوایی
در ارتباط با گفتار درمانی برای کودکان با اختلال پردازش شنیداری نمی توان انتظار دریافت یک نتیجه ثابت برای تمامی کودکان را داشت. ارتباطات انسانی به دریافت اطلاعات ادراکی پیچیده از جهان خارج توسط حواس مثل شنیدن و تفسیر آن داده ها به روشی معنا وابسته می باشد. ارتباطات انسانی به توانایی ذهنی خاصی مثل توجه و حافظه احتیاج دارد. پژوهشگران هنوز اطمینان ندارند که چطور تمام این فرآیندها کار کرده و برهم کنش دارند یا چطور سبب اختلالات ارتباطی می شوند.
علت بروز این مشکل در افراد مشخص نیست. در کودکان، دشواری پردازش شنوایی احتمالاً با مشکلاتی مانند خوانش پریشی، نانوانی در تمرکز، اوتیسم، اختلال طیف اوتیسم و … تؤام می باشد. در مواقعی این اصطلاح به کودکانی که مشکل شنوایی یا زبانی ندارند، ولی در یادگیری دچار مشکل هستند نسبت داده می شود.
نشانه های اختلال APD
گفتار درمانی برای کودکان با اختلال پردازش شنیداری به روش های مختلفی انجام می شود. کودکانی که به این مشکل دچار هستند غالباً دارای شنوایی و هوش نرمالی هستند. اما علائم زیر در آنها نمایان می کند:
- در گوش دادن بسیار ضعیف هستند.
- در تمرکز و به حافظه سپردن اطلاعاتی که به صورت شفاهاً بیان می شود، ناتوان هستند.
- در دستورالعمل های چند مرحله ای با مشکل مواجه هستند.
- در یادگیری دروس خود مشکل دارند.
- مشکلات رفتاری خاصی دارند.
- خواندن، درک مطلب، هجی کردن و یافتن لغات برای آنها دشوار است.
- اختلالات زبانی خاصی دارند.
- به منظور پردازش داده ها به زمان زیادی نیازمند هستند.
روش های گفتار درمانی برای کودکان با اختلال پردازش شنیداری
روش های درمانی این مشکل صرفاً بر روی گفتار کودک متمرکز نمی باشد و بر روی سیستم شنیداری و یادگیری کودکان متمرکز می باشد. برخی از روش های درمانی به صورت زیر است:
تربیت شنیداری در کودکان: دستگاه تربیت شنیداری، دستگاه الکترونیکی می باشند که موجب می شوند فرد تمرکز خود را بر روی یک اسپیکر معطوف کنند و سبب کاهش تداخل نویز شوند. از این تجهیزات در کلاس های درس استفاده می شود.
تمرینات: تمرینات تقویت مهارت های زبانی و بیانی منجر به توانایی یادگیری واژگان جدید و پایه زبان کودک می شوند.
تربیت حافظه شنیداری: یکی از روش های گفتار درمانی برای کودکان با اختلال پردازش شنیداری این است که حافظه شنیداری آنها تقویت شود. تکنیک های غیر کلاسی برای تمرینات شنوایی از سوی مدرسان و درمانگران به منظور حل مشکلات خاص به کار می روند.
آموزش یکپارچگی: آموزش یکپارچگی یا تلفیق شنیداری در نقش تکنیکی برای بازتوانی سیستم شنوایی و کاهش اعوجاج شنوایی مورد استفاده قرار می گیرد.
برخی از اقدامات درمانی که در مدرسه انجام می شود:
در کنار روش های گفتار درمانی برای کودکان با اختلال پردازش شنیداری و درمان های دیگر باید اقداماتی در مدرسه انجام شود تا کودکان بهتر با این مشکل کنار بیایند و بهبودی بیشتری در روند درمانی آنها حاصل شود. برخی از این اقدامات شامل موارد زیر است:
- آکوستیک کردن کلاس، اقدام مؤثری است. اختلال پردازش شنوایی غربال کردن صداهای پس زمینه را سخت می کند. افزوده شدن قفسه های کتاب، موکت و پارچه به کلاس موجب جذب صدای اضافی می شود.
- کودکان دچار این مشکل باید در نزدیکی جلوی کلاس باشند و از سروصدای فن دیگر تجهیزات دور باشند.
- از ابزارهای کمکی بصری استفاده نموده و راهنمایی ها یا کلمات کلیدی را بر روی صفحه ترسیم کنید و طرح های نوشتاری یا تصویری ساده را نمایش دهید.
- میکروفون و هدست، کمک کننده هستند. صدای معلم توسط میکروفون متصل به هدست دانش آموز بلندتر می شود. در نتیجه دانش آمو به خوبی متوجه صدای معلم می شود.
- از هشدارهای توجه استفاده کنید و مکرراً شانه وی را لمس کنید تا متوجه شما شود.