اختلال تکلم ناگهانی در بزرگسالان ممکن است ناگهانی باشد و پس از گذشت مدتی، مشکل برطرف شود و تکلم فرد به حالت اول بازمی گردد.با پیشرفت علم گفتاردرمانی، تکنیک های مختلفی برای درمان اختلالات گفتاری به کار می روند که اغلب آنها نتیجه بخش و مؤثر می باشد. در بهترین گفتار درمانی کرمان از این تکنیک ها استفاده می شود. برخی از دلایلی که موجب اختلال تکلم یهویی در این افراد می شوند را بررسی می کنیم:
آفازی و اختلال تکلم ناشی از آن
یکی دیگر از دلایل اختلال تکلم ناگهانی در بزرگسالان ، آفازی می باشد. آفازی از رایج ترین اختلالات زبانی می باشد که ناشی از صدمات به نواحی گفتاری مغز می باشد. این اختلال معمولاً بعد از سکته مغزی نمایان می شود و موجب می شود که فرد در صحبت کردن، درک گفتار، خواندن و نوشتن را متأثر می کند.
ارتباط آفازی با اختلالات گفتاری مستقیماً در ارتباط می باشد. فرد در این شرایط ممکن است در یافتن واژگان دچار مشکل باشد. جملات را به نادرستی بیان کند و یا در درک کلام دیگران اختلال داشته باشد. علت اینکه اختلال تکلم ناگهانی در این بیماران رخ دهد، بسیار زیاد است. درمان گفتاردرمانی آفازی به صورت تمرینات هدفمندی می باشد که برای بازیابی مهارت های زبانی انجام می شود.
اختلال تکلم ناگهانی در بزرگسالان به دلیل بیماری نورولوژیک
اختلالات نورولوژیک برای هر بیماری که به سبب اختلال عملکردی در قسمتی از مغز با سیستم عصبی بوجود بیاید و نشانه های روانی و فیزیکی داشته باشد، گفته می شود. رشد مغز انسان در دوران بارداری آغاز شده و دوران جنین و کودکی و بلوغی استمرار خواهد داشت.
اغلب سلول های مغزی پیش از مغز به شکل معینی می رسد ولی تریلیون ها، اتصال یا کانکشن میان این سلول های عصبی تا پیش از دوران جنینی رشد نخواهند داشت. علل بیماری های های نورولوژیک ممکن است عوامل مرتبط با سبک زندگی، عفونت، عوامل ژنتیکی، عوامل مرتبط با تغذیه، اثرات محیطی، صدمات فیزیکی و … موجب این بیماری می شوند.
بنابراین یک علت رایج اختلال تکلم ناگهانی در بزرگسالان ، بیماری نورولوژیک می باشد. در این بیماری به سبب تحت تأثیر قرار گرفتن مغز، ممکن است گفتار فرد ناگهان دچار مشکل شود. البته این مشکل ممکن است ناگهانی ایجاد نشود و فرد به تدریج شاهد ناتوانی در گفتار خود شود. در گفتار درمانی کرمان از تمرینات تقویت عضلات گفتاری، تمرینات تنفسی و … استفاده می شود.
تروما و ضربه به سر بزرگسالان
یک علت دیگر بروز این مشکل، تروما می باشد. صدمات مغزی موجب اثرات مختلفی روی نقاط مختلف مغز می شود. تروما سبب اختلال در هماهنگی عضلات گفتار، نقص در پردازش زبان و فراموشی واژگان می شود. در گفتاردرمانی این افراد از تمرینات شناختی زبانی، تقویت حافظه کلامی و بازتوانی عصبی بهره گرفته می شود.
استرس و اضطراب شدید در بزرگسالان
یک علت اختلال تکلم ناگهانی در بزرگسالان ، استرس و اضطراب مزمن می باشد. این مشکلات سبب ایجاد اختلالات صوتی می شود. فشارهای روانی موجب تنش در عضلات گفتاری، تغییر در ریتم تنفس و کاهش اعتماد به نفس می گردد.
برخی از بزرگسالان پس از تجربه یک دوره پر اضطراب و پر استرس، دچار لکنت می شوند که این لکنت ممکن است موقتی یا طولانی مدت باشد. تکنیک های آرام سازی و تمرینات تنفسی و مشاوره به رفع مشکل این افراد کمک زیادی می کند.
عوارض جانبی داروها و اختلال در صحبت کردن
یک علت اختلال تکلم ناگهانی در بزرگسالان ممکن است عوارض جانبی بعضی از داروها باشد. داروهای مختلف، اثرات گوناگونی بر افراد دارند. خشکی دهان، سنگینی زبان، اختلال در کیفیت صدا و … از عوارض داروها هستند. گاهاً دیده شده است که فرد نمی تواند مانند قبل صحبت کند و آرام آرام صحبت می کند. با خواندن عوارض هر یک از داروهای مصرفی و یا صحبت با پزشک خود می توانید متوجه شوید که کدامیک از این داروها موجب بروز این مشکل شده اند.
کم شنوایی، علت اختلال تکلم ناگهانی در بزرگسالان
کم شنوایی گاهی به یکباره برای فرد بوجود می آید. در این شرایط، مشکلات زیادی برای افراد بوجود می آید که یکی از آنها اختلالات گفتاری می باشد. کم شنوایی ممکن است سبب بسیار بلند صحبت کردن، بسیار آهسته صحبت کردن، تکلم به دلیل از دست رفتن اعتماد به نفس و … شود. کم شنوایی ناگهانی ممکن است به دلیل عفونت گوش، صدمات صوتی، ضربه به سر و عوارض برخی از داروها رخ دهد. هر زمان که متوجه شدید به این مشکل مواجه شدید به پزشک مراجعه کنید. درمان زودهنگام به رفع مشکل، کمک شایانی می کند.
سکته مغزی و اختلالات نسبی در گفتار
یک دلیل دیگر اختلال تکلم ناگهانی در بزرگسالان ، سکته مغزی می باشد. برخی از بیمارانی که دچار سکته مغزی می شوند، با مشکل در گفتار مواجه می شوند. سکته مغزی سبب می شود که گفتار فرد به صورت نامفهوم شود. در مواردی، گفتار فرد به اندازه ای نامفهوم می شود که اطرافیان نمی توانند متوجه صحبت های وی شوند. به بیماری که فرد به طور کلی دچار نامفهومی گفتار می شود و ماهیچه های صورت، زبان و گلو بسیار تضعیف می شود، بیماری دیس آرتری می گویند. این مشکل موجب بروز مشکلات گوناگونی برای فرد می شود و اعتماد به نفس آن را دچار مشکل می کند.
جراحی تومور مغزی، علت اختلال تکلم ناگهانی در بزرگسالان
جراحی تومور مغزی سبب بروز مشکلات مختلفی برای افراد می شود. فلج اندام ها، فلج صورت، نابینایی، از دست رفتن بویایی، تغییر شخصیت، گیجی، تشنج، سردردهای حاد، احساس ضعف شدید در بدن، اختلال حافظه و … برخی از عوارض جراحی تومور مغزی می باشند.
جراحی تومور مغزی با عوارض کوتاه مدتی مانند عفونت، خونریزی، تورم مغز، مشکلات حسی و حرکتی و تشنج همراه می باشند. یکی از عوارض بلندمدت جراحی تومور مغزی، اختلالات گفتاری و زبانی می باشد. این مشکل سبب می شود که که فرد در صحبت کردن، خواندن و نوشتن دچار مشکل شود. این مشکل با راهکارهای مختلفی حل می شود. گفتاردرمانی به حل این مشکل، کمک شایانی می کند. بنابراین افرادی که جراحی تومور مغزی می کنند، تنها باید به سلامتی خود فکر کنند و نگران مشکل تکلم خود نباشند. زیرا این مشکل به تدریج با استفاده از راهکارهای اصولی مانند گفتاردرمانی برطرف می شود.