نقش والدین در آموزش گفتار به کودکان بسیار مهم و غیرقابل انکار است و به پیشرفت سیستم گفتاری آنها کمک زیادی می کند.
در گذشته در صورت وجود کودک تأخیر گفتار، والدین او را به کلینیک گفتار درمانی می بردند و صفر تا صد تمرینات و اقدامات درمانی توسط گفتار درمانگران در کلینیک گفتار درمانی انجام می شد. اما امروزه در کنار شرکت در جلسات گفتار درمانی از اقداماتی که از سوی والدین برای رفع اختلالات گفتاری کودک انجام می شود، استفاده می شود. در واقع در تکنیک های گفتار درمانی جدید، تمرکز بر روی والدین می باشد. والدین می توانند نقش چشمگیری در پیشرفت سیستم گفتاری کودکان داشته باشند.
در بهترین گفتار درمانی کرمان از تکنیک های جدیدی برای رفع اختلالات گفتاری کودکان استفاده می شود که برخی از تمرینات و تکنیک ها باید به کمک والدین اجرایی شود.
بررسی نقش والدین در آموزش گفتار به کودکان
نقش والدین در پیگیری تمرینات گفتار و زبان، به قدری مهم است که بدون همکاری آنها نمی توان به نتایج مورد انتظار از روند گفتار درمانی کودکان رسید. والدین، کنترل زیادی روی گفتار کودکان و رفتار کلی آنها دارند. والدین تقویت کننده های قدرتمندی برای ارائه کمک برای تغییر رفتارها می باشند. والدین نسبت به گفتار درمانگران، زمان بیشتری را در کنار کودکان حضور دارند. آنها برای انجام تمرینات با کودکان خود، انگیزه دارند. با کمک آنها به آسانی می توان برای تغییرات رفتارهای نامناسب کودکان، اقدام نمود.
برای دستیابی به موفقیت در هر برنامه درمانی، دخالت والدین کودک در نقش یک المان فعال، نکته مهمی است. بدون دخالت از سوی خانواده، بعد از پایان برنامه شاهد از دست رفتن نتایج حاصل هستیم. در حالیکه دخالت والدین به عنوان همراهان درمانی، موجب پیشرفت سریع در روند درمانی و کسب نتایج ماندگار می شود. در واقع تمامی دستاوردهای حاصل از گفتار درمانی با مداخله والدین، پس از پایان جلسات گفتار درمانی ماندگار خواهد بود. این مسئله به خوبی گویای نقش والدین در درمان اختلالات گفتاری کودک و تکمیل سیستم گفتاری کودک می باشد. گفتار درمانی کرمان، از پیشگامان استفاده از تمرینات گفتار درمانی به کمک والدین می باشد.
نکات مهم درباره پیشگیری و درمان مشکلات گفتاری و زبانی کودک توسط والدین
با توجه به نقش والدین در آموزش گفتار به کودکان باید نکاتی مورد توجه والدین قرار بگیرد تا حدالامکان مشکلات گفتاری برای کودک بوجود نیاید و در صورت وجود مشکلات گفتاری، مشکلات گفتاری کودک پیشرفت کند و سریعتر بتوان به حل مشکلات اقدام نمود. برخی از این نکات، موارد زیر می باشند:
- پیشرفت های محسوس کودکان در روند گفتاری و زبانی آنها را به صورت روزانه یادداشت کنید.
- به منظور تحریک کودکان برای برقراری ارتباط، از اسباب بازی ها و تصاویر کمک بگیرید.
- شنونده های صبور و خوبی برای کودک باشید. برای برقراری ارتباط با کودک، زمان بگذارید.
- تحریک گفتار را سریع و بلافاصله بعد از تولد وی شروع کنید.
- فعالیت های آموزشی ایده آل، سازنده و انعطاف پذیر را برنامه ریزی نموده و در این زمینه حتماً با آسیب شناس گفتار و زبان صحبت کنید.
- درباره تأمین نیازهای روانی، هیجانی و فیزیکی کودک، اطمینان حاصل کنید.
- با جایزه دادن به کودک به ازای تلاش های گفتاری کودک، آنها را تشویق به برقراری ارتباط کنید.
- با توجه به نقش والدین در آموزش گفتار به کودکان ، با کودکان بازی کنید و با بازی، تلاش به پیشرفت سیستم گفتاری کودکان داشته باشید.
- زمانی که کودک در حال قان و قون است، صدا سازی ها را انعکاس داده و وی را تشویق به بازی های صوتی کنید.
- الگوی ایده آلی در ارتباط با تولید گفتار بهنجار باشید. با واژه بندی و صرف دقیق، به صورت شمرده و شمرده و واضح با کودکان خود حرف بزنید.
- کتاب خواندن روزانه برای کودک را فراموش نکنید.
- برچسب زدن یا نامگذاری مفهوم میان واژه ها و اشیاء یا وقایع را به کودکان آموزش دهید.
- آن چیزی که کودک به اشتباه بیان می کند را با بیان درست و تکرار بی شمار به کودک آموزش دهید.
- برنامه درمانی کودک باید طولانی مدت و روزانه باشد تا با نتایج موردانتظار همراه باشد.
یافته های تحقیقات جدید درباره نقش والدین
درباره نقش والدین در آموزش گفتار به کودکان و حل مشکلات گفتار و کلامی آنها، نتایج ارزشمندی از تحقیقات در این زمینه حاصل شده است که به بررسی برخی از آنها می پردازیم:
- والدین به اندازه گفتار درمانگر و متخصص، در روند درمانی و تکامل سیستم گفتاری و زبانی کودک، اثرگذار می باشد.
- به دلیل آنکه والدین در خانه، تمرینات را در موقعیت طبیعی اجرا می کنند، رشد کودک در خانه در زمینه تمرینات گفتار درمانی بسیار چشمگیر و قابل توجه می باشد.
- والدینی که در روند گفتار درمانی کودک خود حضور دارند و نقشی در روند درمانی آنها دارند، استرس و اضطراب کمتری دارند و این آرامش بیشتر را به کودکان خود انتقال می دهند.
- با توجه به نقش والدین در آموزش گفتار به کودکان می توان گفت که کودکان از تمرینات گفتار درمانی با مداخله والدین، به سود بیشتری دست پیدا می کنند.
آیا والدین به تنهایی کفایت می کنند؟
توضیحات ارائه شده نباید به معنای این باشد که والدین صرفاً برای پیشرفت گفتار و رفع مشکلات آنها کافی هستند. بی شک، روند گفتار درمانی کودک باید تحت نظر متخصص و گفتار درمانگر صورت بگیرد. یکی از اصلی ترین قسمت ها در مداخلات زبانی، تنظیم برنامه با توجه به وضعیت کودک می باشد. وضعیت زبانی هر کودک، خاص می باشد. آسیب شناس گفتار و زبان باید بعد از تحلیل دقیق وضعیت زبانی و گفتاری کودک، یک برنامه درمانی درست و دقیق را تنظیم کند و در اختیار والدین کودک قرار دهد.
این برنامه ها که به صورت هفتگی تغییر می کند، در زمان مناسب به والدین ارائه می شود. ممکن است برنامه های تمرینی یک کودک به سبب حاد بودن مشکلاتش، فشرده باشد. لذا دستیابی به نتیجه موفقیت آمیز برای کودکان مختلف، متفاوت خواهد بود. والدین و گفتار درمانگر، دو بال یک پرنده می باشند که قصد دارد مشکلات گفتاری کودک را حل کند. بنابراین نقش والدین در آموزش گفتار به کودکان نباید دست کم گرفته شود و یا اینکه جایگزین نقش گفتار درمانگر تلقی شود.