بررسی علل ژنتیکی لکنت بیانگر این است که کودکان متولد شده در خانواده های دارای سابقه لکنت زبان، در معرض ابتلا به این مشکل هستند.
لکنت زبان، یک اختلال گفتاری مطرح است که اثرات شدیدی بر زندگی افراد در سنین مختلف دارد. عوامل مختلفی سبب لکنت زبان در افراد مختلف می شوند. یکی از این عوامل، مسئله ژنتیک می باشد.
مطالعات بیانگر این است که اشخاص دارای سابقه خانوادگی لکنت زبان، بیشتر ممکن است به مشکل لکنت دچار شوند و یا دیگر اختلالات زبانی و گفتاری را داشته باشند. در بعضی از خانواده ها لکنت زبان به شکل پیاپی رخ می دهد که این مسئله علامتی از فاکتورهای ژنتیکی می باشد.
تحقیقات ژنتیکی پیشرفته بیانگر این است که بعضی از ژن ها در وقوع این اختلال مؤثر است. تغییراتی در ژن های مربوط با عملکرد مغز و سیستم عصبی منجر به لکنت می گردد. فاکتورهای ژنتیکی از نسلی به نسل دیگر به ارث می رسد و این مسئله سبب افزایش احتمال لکنت می شود. تکنیک های درمانی نتیجه بخش در گفتار درمانی کرمان مورد استفاده قرار می گیرد.
نشانه های بارز لکنت زبان ارثی
بررسی علل ژنتیکی لکنت به نتایج ارزنده ای برای متخصصان منجر شده است. نشانه های لکنت زبان ارثی و دیگر لکنت زبان ها، هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. مواردی مانند تکرار صداها و هجاها، طولانی شدن صدا، توقف های غیرمعمول در بین کلمات، افزودن صداهای اضافی یا کلمات پرکننده، پلک زدن، لرزش لب، تغییر در ارتفاع یا بلندی صدا، خودداری از حرف زدن در جمع و افزایش تنش در صورت در موقع حرف زدن از نشانه های کلی لکنت می باشد.
آیا لکنت زبان ارثی قابل درمان است؟
بررسی علل ژنتیکی لکنت بر انتخاب اقدامات درمانی اثرگذار می باشد. لکنت یک اختلال پیچیده می باشد که ممکن است به دلایل مختلفی مانند ژنتیک رخ دهد. درمان لکنت ارثی، کمی دشوارتر از درمان سایر لکنت زبان ها به نظر می رسد. گفتار درمانی در درمان لکنت های ارثی بسیار اثرگذار می باشد. بنابراین اولین توصیه ما به افرادی که با مشکل لکنت زبان مواجه هستند این است که به مراکز گفتار درمانی حرفه ای مانند کلینیک پیام کرمان مراجعه کنند.
گفتاردرمانگر پس از بررسی وضعیت گفتاری و زبانی فرد، راهکارهایی را ارائه می دهد که در درمان فرد نتیجه بخش و اثرگذار باشد. گفتار درمانی با توجه به تکنیک های مختلفی انجام می شود. تکنیک های کاهش استرس و تمرینات تنفسی از دیگر اقدامات درمانی مؤثر برای درمان لکنت ارثی می باشد.
افرادی که به لکنت ارثی دچار هستند و یا دارای کودک مبتلا به این مشکل هستند، اصلاً ناامید نباشند و بدانند که روش های درمانی مختلف بر روی آنها نتیجه بخش می باشد.
بررسی علل ژنتیکی لکنت در مردان و زنان
تقریباً نزدیک به 70 درصد افرادی که مشکل لکنت زبان دارند، دارای فرد یا افرادی با سابقه این مشکل در خانواده هستند. بنابراین بهتر است به دنبال یافتن دلیل ژنتیکی لکنت نباشیم و تمرکز خود را بر روی درمان بگذاریم.
در موارد دوقلو مشاهده شده است که درباره ژنتیک و لکنت با وجود ژنتیک برابر، یکی از کودکان دارای لکنت است و دیگری کاملاً درست و خالی از اشکال صحبت می کند. لذا امکان ابتلای صد درصد منتفی است. اگر دچار لکنت هستید، به احتمال 70 درصد یکی از اعضای خانواده شما لکنت داشته است و یا در حال حاضر دارد. لکنتی که شما و اعضای خانواده تان دارید ممکن است متفاوت از یکدیگر باشد.
چندین روش درمانی مؤثر بر لکنت زبان ژنتیکی
پس از تعیین و بررسی علل ژنتیکی لکنت باید برای درمان لکنت زبان بر اساس روش های مؤثر و نتیجه بخش اقدام نمود. برخی از روش های درمانی که نتیجه بخش بودن آنها به اثبات رسیده است، موارد زیر است:
گفتاردرمانی: گفتار درمانی می تواند اثرات قابل توجهی در روانی گفتار افراد دارای مشکل لکنت داشته باشد. برترین و مجرب ترین گفتاردرمانگران از تکنیک های نوین و مؤثری برای رفع اختلالات گفتاری افراد استفاده می کنند و مشکل لکنت آنها را برطرف می کنند. آنها می دانند که با لکنت زبان ارثی چطور باید رفتار کنند و چه تمریناتی را برای آن تجویز کنند. تمرینات گفتار درمانی برای حل مشکل لکنت ارثی عمدتاً در کلینیک و برخی از آنها در خانه بر اساس توضیحات ارائه شده از سوی گفتاردرمانگران انجام می شود. همکاری اطرافیان و اعضای خانواده در بهبودی فرد، بسیار مهم است.
تکنیک های کاهش اضطراب: درست است که لکنت این افراد به دلیل ژنتیک است و استرس نقشی در پیدایش آن نداشته است، اما فرد به سبب استرس هایی که از بیان نادرست کلمات می گیرد، دچار تنش هایی می شود و وضعیت لکنت زبان فرد بدتر می شود. لذا توصیه می شود که با استفاده از تکنیک های کاهش اضطراب، سطح استرس و اضطراب فرد کنترل شود.
تمرینات تنفسی: در بررسی علل ژنتیکی لکنت به هر دلیلی که برسیم، تمرینات تنفسی در رفع مشکل اثرگذار خواهد بود. فردی که به مشکل لکنت زبان ارثی مواجه است، باید با کنترل تنفس خود، تلاش کند که روان تر صحبت کند.
استفاده از دستگاه های الکترونیکی و نرم افزارها: دستگاه های الکترونیکی موجب بازخوردهای شنیداری یا بصری می شوند و موجب می شوند که الگوی گفتاری فرد بهبود پیدا کند. فرد دچار لکنت زبان ارثی با استفاده از این دستگاه ها می تواند در موقعیت های اجتماعی مختلف، بهتر صحبت کند. نرم افزارهایی که به صورت تمرینات و بازی های تعاملی هستند نقش زیادی در بهبود مشکلات گفتاری فرد دارد. بازخورد این نرم افزارها بسیار سریع است و فرد می تواند شاهد تغییرات چشمگیر و سریعی در روند درمانی خود باشد.
نقش خانواده در درمان لکنت زبان ژنتیکی
بررسی علل ژنتیکی لکنت بیانگر این است که کودکان تازه متولد شده در خانواده های دارای افرادی با مشکل لکنت زبان، در معرض ابتلا به این مشکل هستند. اما این مشکل قابل حل است. تنها مسئله مهم این است که خانواده ها از حمایت فرد دریغ نکنند و با ایجاد شرایط روحی و روانی مناسب برای فرد و انجام همکاری های به عمل آمده، بستر مناسب را برای درمان سریع و نتیجه بخش فرد ایجاد کنند. حمایت خانواده می تواند به صورت حضور در جلسات درمانی، ایجاد محیط آرام در خانه و ارائه پشتیبانی های عاطفی باشد.